Askeladden som kappåt med utlendingen


Asbjørnsen og Moe sin ideologi var å restaurere noe gammelt som var i forfall. Dette klarte de ved å overføre muntlige fortellinger til bokform. Etterhvert ble bøkene illustrert av norske kunstnere, deriblant Theodor Kittelsen. Hans illustrasjoner gjorde Asbjørnsen bekymret da han trodde de ville skremme de yngre leserne. Erik Werenskiold forsvarte heldigvis Kittelsens ville fantasi og lek med det naturlige og autentiske.

Asbjørnsen ble en beinhard rasjonalist. For ham var folketroen forbundet med urasjonell og virkelighetsfjern tenkning. Å tro på troll var først og fremst knyttet til frykten for det ukjente. Med lyset rettet mot seg sprakk til slutt trollet for hele folket. I dag er det noe som tilhører vår primitive fortid.

Visjonen bak Askeladden som kappåt med utlendingen er å ta den klassiske fortellingen over i en form som speiler vår tids fremmedfrykt og stigmatisering. Jesper Ullbing sine fantastiske illustrasjoner bærer fortellingen som forsøker å bygge bro mellom datidens og dagens folketro.

Eventyret kan kjøpes hos Tanum.no (link), Eventyrhuset.no (link), andre nettbokhandlere, eller bestilles fra din lokale bokhandler.

Leserne mener:

Helt nydelig bok – både idé, tekst og illustrasjon!

[…]

Askeladden, ja, et av de begrep som virkelig setter tankene på den norske folkesjelen. Så utlendingen, hm hva er nå dette for bok? Spennende- tittelen vekker nysgjerrigheten. Forordet om troll, Jonas Lie beskriver jo hva troll egentlig er, noe universielt og en del av naturen og vår personlighet. Og historien da, så fin den er, får en virkelig til å tenke og åpne opp. Fordommer er uvitenhet og frykt i bunn og grunn. Det er jo det den handler om – samarbeid, forstå hverandre, respekt for andre, skape noe nytt sammen, den er fremtidsrettet og innovativ. Og for noen fine illustrasjoner, teknikken og fargebruken gir assosiasjoner til flere store norske malere, Kittelsen, men også Dahl og Munch. Og den fløyelsaktige teksturen på boken er så fin, god å ta på. Symbolbruken på forsiden og inni boken, er kontraster og harmoni på samme tid. Med denne eventyrbøkene for barn og voksne har du truffet blink – innertier!

[…]

Takk for et morsomt, skummelt og opplysende eventyr!

[…]

For en utrolig fin bok! Alt er topp, layout, grafikk, illustrasjoner, papir og ikke minst fortellingen. Jeg synes det siste bildet rører noe i meg. Askeladden har fremdeles mye å fortelle oss!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s