Robotene kommer!

Kundeinnsikt gjennom ny teknologi gir nye muligheter. Big Data har vært moteord lenge, og nå er mulighetene her for fullt. Dataene vi legger igjen på nett gir bedriftene informasjon som kan gi økt lønnsomhet og forbrukere bedre bekvemmelighet.

maxresdefault

Bekvemmelighet…

Telefonene kan spore både våre bevegelser på nett og våre bevegelser i den fysiske verden. Google bruker eksempelvis denne teknologien til å spore telefoner på veier slik at den kan estimere trafikkflyt og foreslå den beste ruten…

DEILIG!

På søndager er vi på svømming med barna. En søndag poppet det opp melding på telefonen som sa: «Du må kjøre nå for å rekke svømmingen». Funksjonen Google Now gjenkjenner min repeterende oppførsel og gir beskjeder basert på dette. Andre kommersielle aktører som betaler Google kan bruke dette til å gi deg varsler.

DEILIG…!(?)

img_3830-1

Mange muligheter

Vi står ovenfor mange store positive endringer. Store data kombinert med batterirevolusjon og selvkjørende fartøy vil gjøre det å eie en bil til noe som tilhørte fortida. Hvorfor ha en jernkloss på flere tonn og til mange hundretusen når du med et tastetrykk kan bli kjørt fra A til B i et fartøy der du kan ta deg en powernap eller spille kort med familien når du skal på ferie? Et fartøy som kommer med mat, drikke og andre ting du trenger på turen?  Er Uber bare toppen av isfjellet…?

– Jo, jo, men det er jo noe med å eie bilen selv da, sa en kamerat av meg her om dagen.

– Hvor mange CDer kjøper du i året? spurte jeg bedrevitersk, men innerst inne kjenner jeg den samme trangen til å tviholde på det gamle. Eier jeg ingen integritet – man kan jo ikke være fremtidsrettet og bakstreversk på samme tid?

Hva er informasjonen verdt?

Men tilbake til de store dataene – all denne informasjonen om oss samles inn av Google og Facebook. Hva er informasjonen vi gir fra oss verdt? Jeg er ikke god på økonomi og sånn, men utifra markedsverdien til Google og Facebook så er den tydeligvis verdt en del. Og hva får vi betalt? Jo, vi får betalt med at vi får mindre og mindre å tenke på. Vi trenger snart ikke søke online – informasjonen finner oss når vi trenger den. Aaah så deilig… Er det en ting jeg gjerne vil slippe så er den frie tanke og å måtte ta valg!

Kanskje de selvkjørende fartøyene en gang kommer med en ledning som kobles rett inn i den innerste hjernebarken og som kan bare gi meg informasjon om neste butikk vi skal til?

boris-karloff-frankenstein
«Middag på Narvesen i dag også? 3 pølser for 2? Ja, det høres godt ut.»

Hva er det ved oss mennesker vi ikke klarer å programmere?

Robotene kommer!

På samme måte som dagens biler vil rutinejobbene forsvinne når robotene kommer for fullt. Men hva med oss da? Hva er det ved oss mennesker som vi ikke klarer å programmere?

Eirik Vinje skrev i et debattinnlegg på VG: «Deltagerne i sosiale medier blir sittende og kommentere virkeligheten uten å skape noen ny virkelighet. Samtlige store prestasjoner innen forskning, teknikk og kunst er skapt ved at opphavspersonen(e) fordyper seg ved å stenge omverdenen ute i lange perioder.»

Eeh.. javel?

Forskning…? Teknikk? Kunst…?

Er det den menneskelige frie tanke, kreativitet og mangfold vi må satse på for fullt fremover?

Saklig!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s