Filmen som skulle skrive historie

Det var en gang for etterhvert ganske lenge siden at jeg begynte å spinne på en filmidé. Filmen skulle være den første avsløringsdokumentaren om vetter og troll. En sentral inspirasjonskilde var filmen Blair Witch Project.

… den første avsløringsdokumentaren om vetter og troll.

Jeg hadde sett meg ut den perfekte lokasjon ved hytta – en eventyrskog full av råtne trær, mosekledde berg og sildrende bekker.

De to pilottrailerne vi produserte skulle illustrerte noen av de sentrale visuelle virkemidlene:

  • innledningstekstene som hintet om en revolusjonerende avsløring
  • desperat løping i skogen med filming i lav kvalitet og nightvision
  • kombinasjonen mellom den fiktive dokumentarstilen med kameramann som deltaker.

Når jeg nå ser på disse opptakene igjen så ser jeg jo at jeg burde piffet opp karakteren min litt. En sånn hatt som Indiana Jones bruker i stedet for den døve lua hadde gjort seg. Når det er sagt, Roy, hvem stiller i lua man brukte i barnehagen på filmsettet til det som skulle bli tidenes største norske filmsuksess?  Og hva tenkte du på da du hentet frem de tårene, Kristian? Var det Amanda for beste skuespiller? Selv visste jeg at Amandaen var innenfor rekkevidde etter den glitrende og improviserte åpningsreplikken rundt bålet i den første traileren:

– Eeeh… At det har overlevd så lenge. Det i seg selv er jo… det som er det mest fascinerende… Uansett… Du… Jeg snakker ikke om… jeg snakker ikke om… om det… om det finns eller ikke… Jeg snakker om at det er en tro på noe som har eksistert i mange hundre år… og er knytta til norsk folketro!

Heldigvis hadde vi Axel som kunne redde oss andre. Din naturlige fremtreden ga underacting et nytt fjes:

– Har du lommelykta, Axel?

– Ja…[kommer på at vi lager film]… Eh.. JA!

Og under åpningssekvensen når kameraet panorerer i sollyset… Det var helt tilfeldig at Axels naturlige gange, der han kommer slentrende sist i gruppa, ble klippet så brått bort…

Og så er jeg glad for at vi hadde et kamera til 40.000 og ekspertise som skulle håndtere det. Særlig da vi etter første innspillingsdag oppdaget at alt var spilt inn i 4:3 og long-play. Hands down for den, Pete!

Vi trodde på konseptet og ga alt. Vi hadde noe. Noe nytt. Og jeg var overbevist om at dette ville treffe en nerve i den norske folkesjela. Vi kontaktet et av de større nordiske filmselskapene og fortalte at vi hadde et filmkonsept som vil skrive historie i norsk film. De får overlevert piloten og konseptet for videre vurdering. Noen uker senere mottar vi avslaget. Jeg som hadde vært overbevist om at filmkonseptet var så originalt og urnorsk at det måtte slå an.

Noen år etter åpner jeg avisen og møter en tosiders filmannonse som umiddelbart fatter min interesse. Annonsen var for en film lansert av det samme filmselskapet som hadde gitt oss avslag. Hvordan kunne det samme filmselskapet som avslo mitt prosjekt starte på tilsvarende sære filmprosjekt rett etterpå? Jeg havnet i dype daler og mørke skoger. Det var som om jeg selv levde ut filmen der jeg nå plutselig befant meg famlende i skogen med lommelykta. Og var det ikke et trehodet troll jeg så der bak grenene? 

…noen troll hadde sovet i senga mi, og brukt tannbørsten min som Q-tips

Det var som om jeg hadde kommet hjem og oppdaget at noen troll hadde sovet i senga mi, og brukt tannbørsten min som Q-tips. Men om så var tilfelle så ville det jo komme for dagen. Det tilsa vel sunn fornuft?

– Ja, hallo du har kommet til den Sunne Fornuft AS.

– Ja, hallo ja. Eeeh… Skulle gjerne rapportert om en hendelse. Du skjønner, jeg tror kanskje det har vært noen troll på ferde her…

– Troll, sier du?

– Ja, riktig.

Langt om lenge møter jeg regissøren for filmen med alle likhetstrekkene. Han forteller at også han hadde levert inn sitt materiale på samme tid og sted som meg og viser meg dokumentasjon på dette.

Jeg ble sittende lenge på en stubbe. Pustet tungt og stirret tomt ut i luften. Føttene verket og øyelokkene tynget. Det føltes som syv somre og syv vintre før jeg klarte å ta på meg sekken og fortsette ferden videre. Og nå var det skog og dal så langt øyet kunne se…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Pingbacks & Trackbacks

  1. […] Asbjørnsen og Moe sin ideologi var å restaurere noe gammelt som var i forfall. Dette klarte de ved å overføre muntlige fortellinger til bokform. Min visjon har vært å ta den klassiske fortellingen over i en form som speiler vår tids tro på overnaturlige vesener. Denne visjonen har ligget der lenge, helt siden prosjektet med filmen som skulle skrive historie. […]

    Lik